Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені встановили, що вакцина БЦЖ ефективна не тільки від туберкульозу, а й проти інших хвороб

Вакцина БЦЖ, яка використовується в усьому світі для профілактики туберкульозу, має численні неспецифічні корисні ефекти. Зокрема, вона знижує дитячу смертність, ризик розвитку алергій, діабету I типу і навіть зменшує захворюваність та смертність від коронавірусу серед діабетиків.

Медики Массачусетської лікарні загального профілю провели масштабне дослідження, у якому перевірили дію БЦЖ при лікування раку сечового міхура. До того ж встановили, що вакцина БЦЖ знижує ризик хвороби Альцгеймера і пов’язаної з нею деменції.

Варто нагадати, що БЦЖ – це скорочення від “Бацила Кальметта – Герена” (французькою Bacillus Calmette – Guerin, BCG). Вона була створена понад сто років тому, але досі залишається єдиною вакциною, активною проти туберкульозу.

БЦЖ містить живу, але ослаблену бичачу туберкульозну паличку (Mycobacterium bovis). Бактерія безпечна для людини і надає стійкості до спорідненого небезпечного патогену – збудника туберкульозу Mycobacterium tuberculosis.

У дослідженні в Массачусетсі взяли участь 6467 чоловіків старше 50 років, які пережили конкретну операцію на сечовому міхурі – первинну трансуретальну резекцію пухлини. 3388 з них отримували БЦЖ у межах лікування. Після лікування вакциною – її ввводили у сечовий міхур – пациенти живуть довше і у них знижується ризик рецидиву.

Що стосується хвороби Альцгеймера, то виявилося, що вакцина БЦЖ сприяє зменшенню захворюваності майже в 1,4 раза.  Найсильніше вакцина вплинула на пацієнтів віком понад 70 років.

Також БЦЖ помітно зменшила показники смертності від нейродегенерації.

Джерело: JAMA Network Open

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-29 13:57:53