Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Уряд Латвії пішов у відставку: що відомо

У четвер, 17 серпня, прем’єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш від партії Нова єдність подав президенту Едгару Рінкевичсу прохання про відставку. У зв’язку з цим у відставку офіційно пішов й уряд.

Як відомо, до урядової коаліції входили Нова єдність, Об’єднаний список (ОС) і Національне об’єднання. 

На етапі формування об’єднання Каріньш пропонував включити до неї Прогресивних, але інші партнери були проти. 

Прем’єр неодноразово вказував на те, що ОС і Нацоб’єднання перешкоджають ухваленню рішень в уряді, тоді як ці партії наголошували, що коаліція є найкращою з можливих.

Переломним моментом для урядової коаліції стали президентські вибори. 

Партнерам по коаліції не вдалося домовитися про єдиного кандидата, а висунутий Нацоб’єднанням колишній президент Егіл Левітс зняв свою кандидатуру через відсутність необхідної підтримки. 

Партії висунули своїх кандидатів: ОС – Улдіса Піленса, Нова єдність – міністра закордонних справ Едгара Рінкевичса, опозиційна партія Прогресивні – Еліну Пінто.

Після виборів Каріньш намагався переконати партнерів у необхідності розширення коаліції, щоб надати динамізму роботі уряду. Розширити уряд планувалося шляхом включення в коаліцію СЗК і Прогресивних, але проти цього категорично виступали Нацоб’єднання й ОС.

Після більш ніж двомісячних переговорів Каріньш виступив з останньою пропозицією – провести ротацію деяких міністрів і домовитися про пріоритети уряду, заявивши, що в разі відмови буде сформовано новий уряд.

ОС і Нацоб’єднання відхилили й цю пропозицію, тож Каріньш подав у відставку, зазначивши, що більше не претендуватиме на посаду прем’єра, та закликавши Нову єдність висунути нового кандидата.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-17 16:04:12