Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Симптоми алергії на амброзію: коли вона цвіте і як лікуватися

Коли цвіте амброзія, які симптоми алергії на цю рослину і які є методи лікування, Фактам ICTV розповіла лікарка-алерголог Анастасія Левченко.

– Амброзія в Україні цвіте досить тривалий період – приблизно з середини липня до перших заморозків. Ця рослина легко пристосовується до будь-яких кліматичних умов, – зазначає медик.

За її словами, пилок амброзії має в своєму складі ферменти, які допомагають проникати в слизові оболонки і навіть крізь шкіру.

До того ж пилок може поєднуватися з частинками навколишнього середовища: шкідливими викидами промислових підприємств, вихлопними газами автомобілів. Саме вони роблять пилок амброзії таким агресивним.

Симптоми алергії на амброзію

  • закладеність носа, чхання, свербіж;
  • почервоніння очей;
  • у важких випадках можуть виникати напади бронхіальної астми;
  • зниження працездатності;
  • погіршення сну;
  • тривалі проблеми зі шкірою;
  • проблеми з системою травлення.

Дослідники з Європи і США встановили, що на синдром перехресної харчової алергії в сезон цвітіння амброзії страждають від 30 до 50% населення.

– В Україні такі спостереження не проводилися, але думаю, що ми отримаємо приблизно таку ж кількість випадків, – вважає алерголог.

За її словами, у людей, які сенсибілізовані до амброзії, є велика ймовірність появи перехресної харчової алергічної реакції.

Вона виникає тому, що молекули амброзії за своєю структурою схожі з молекулами деяких продуктів – особливо дині, кавуна, бананів, меду.

Після вживання цих продуктів починається свербіж у роті або горлі, набрякають губи, язик, горло. Це ознаки синдрому оральної алергії.

Але можуть виникати і більш складні реакції. Такі як анафілактичний шок, який без швидкої допомоги в 10% випадків закінчується летально.

Як проходить діагностика

Для початку потрібна консультація з фахівцем, який поставить необхідні питання, щоб зрозуміти, які алергени викликають подібну реакцію.

Після цього призначається прік-тест, або тест на шкірі для визначення конкретного алергену. Якщо у пацієнта є протипоказання (наприклад, загострення хвороби), лікар може призначити лабораторне тестування. Воно проводиться з використанням екстрактів відповідних алергенів.

Методи лікування

– Одне з найбільших досягнень сучасної алергології – АСІТ-терапія. Це своєрідна вакцинація від алергії, – зазначає Анастасія Левченко.

За її словами, наразі доступні сублінгвальні методи АСИТ-терапії у формі спрею, драже або ін’єкцій. Все дуже індивідуально.

Людям, які схильні до алергії на пилок амброзії, потрібно починати курс лікування за кілька місяців до початку цвітіння цієї рослини, наполягає лікарка-алерголог.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-14 16:32:32