Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Рівень води у Каховському водосховищі на 09.06.2023 та які ризики для ЗАЕС

Станом на 16:00 9 червня рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,33 м.

Про це повідомила пресслужба Приватного акціонерного товариства Укргідроенерго.

– Гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю, щоб зменшити наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС, – зазначили в компанії.

Таким чином від сьогоднішнього ранку рівень води знизився на 0,4 м, о 08:00 він становив 11,74 м.

З ранку 6 червня, коли було підірвано Каховську ГЕС, рівень води впав загалом вже на 5,1 м, тоді він становив 16,4 м.

Експерти міжнародної екологічної організації Greenpeace наголошують, що різке зниження рівня води у Каховському водосховищі становить ризик для Запорізької АЕС.

Зокрема, може обвалитися дамба, яка утримує воду у ставку, необхідному для охолодження ядерного палива всередині станції.

– Українська влада заявила, що очікує падіння рівня до 3 метрів протягом тижня з 17,4 метрів, як це було до руйнування Каховської дамби внаслідок дій Росії. Таке падіння рівня води збільшує тиск води на стінки дамби ставка охолодження електростанції, – йдеться у повідомленні.

Забезпечення альтернативного водопостачання планується українськими атомниками та Енергоатомом, але в умовах російської окупації це неможливо.

– Таке руйнування водойми-охолоджувача значно ускладнить постачання необхідної охолоджувальної води для шести реакторів та відпрацьованого ядерного палива на майданчику. Хоча п’ять реакторів перебувають у стані холодного зупину, а один – гарячого, залишкове тепло ядерного палива потребує постійного охолодження, – заявили в організації.

Вчора директор Укргідроенерго Ігор Сирота повідомляв, що рівень води у Каховському водосховищі впав нижче так званої мертвої точки – 12,7 м.

Це критичний рівень, коли вже не можна робити водозабір до населених пунктів та для Запорізької атомної електростанції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-09 18:27:44