Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

реакція західних політиків та дипломатів

Політики та дипломати в ЄС, США, Великій Британії та Молдові засудили черговий ракетний удар РФ по Одесі вночі 23 липня, внаслідок якого постраждало зокрема 25 пам’яток архітектури.

Факти ICTV зібрали реакцію світових лідерів, а також міжнародних організацій у соцмережах на черговий удар країни-агресора по Одесі.

Євросоюз

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель назвав масований удар по Одесі черговим воєнним злочином РФ, яка зруйнувала об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Спасо-Преображенський кафедральний собор.

– Безперервний російський ракетний терор проти Одеси, що охороняється ЮНЕСКО, є ще одним воєнним злочином Кремля, який зруйнував також головний православний собор – об’єкт всесвітньої спадщини. Росія вже завдала шкоди сотням культурних об’єктів, намагаючись знищити Україну, – написав Боррель у Twitter.

CША

Посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила, що РФ продовжує атакувати об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та порти, які важливі для продовольчої безпеки всього світу.

– Тут не виправдана війна проти України та її народу спричиняє жахливі наслідки. Зруйнований собор, зруйновані будинки та спалені зернові термінали знову мають дати зрозуміти, що це має значення всюди, – написала вона.

Велика Британія

Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс також наголосила, що у центрі Одеси, який постраждав від російських ракет, не було жодного військового об’єкта.

– Просто гарне українське місто, внесене до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яке обстрілюють через те, що там розташовані порти, через які експортують життєво важливі продукти харчування у всьому світі, – написала Сіммонс.

Молдова

Президент Молдови Мая Санду зізналась, що їй боляче спостерігати за руйнуванням Одеси – міста, яке дороге багатьом молдаванам.

– Ми засуджуємо постійні повітряні удари Росії на мирні міста, житлові квартали та історичний центр, що під захистом ЮНЕСКО. Наші серця і думки з Україною, – наголосила вона у Twitter.

ООН

В Управлінні ООН з координації гуманітарних справ кажуть, що удар по жителям Одеси та цивільній інфраструктурі міста – пряме порушення міжнародного законодавства.

– Сьогодні жителі Одеси знову прокинулися від звуків вибухів. Удари припали на історичний центр міста, пошкодивши житлові будинки, кафедральний собор, а також призвели до загибелі та поранень мирних жителів. Міжнародне гуманітарне право чітко визначає: цивільне населення та цивільна інфраструктура не є ціллю! – йдеться у повідомленні.

Фото: Одеська міськрада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-23 15:44:59