Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Психолог розповіла, як перестати шкодувати про минуле і вганяти себе в реальний стрес

Психолог Тетяна Декало розповіла, як позбутися почуття жалю про минуле, яке часто супроводжується такими деструктивними емоціями і станами як смуток, каяття, агресивність і сором.

– Шкодуючи про щось, ми часто змушуємо себе переживати реальний стрес, – пояснює психолог.

І пропонує методи повного позбавлення від цього почуття або, принаймні, його приборкання.

Зараз дивляться

Висловіть свої емоції. Якщо є ситуація, що змушує вас повертатися в минуле знову і знову, проговоріть її. Головне – дати вихід емоціям. Іноді досить попросити вибачення у людини, про вчинок щодо якого ви шкодуєте.

Коли такої можливості немає, запишіть свої емоції на папері, поясніть собі, в чому причина вашого жалю, і можна навіть провести символічний ритуал: спалити цей клаптик паперу або порвати – здійснити конкретну дію, яка дозволить відпустити те, що сталося.

Проведіть чітку межу. Замість того, щоб постійно мучити себе питанням “що я міг зробити тоді”, запитайте себе: “що я здатний зробити тепер”. Поясніть собі, що ви сьогодні і в минулому – різні.

Можливо, кілька років тому у вас було менше життєвого досвіду і ви по-іншому оцінювали ситуацію. В майбутньому нічого подібного ви не допустите. Проведіть чітку межу між собою в минулому і зараз.

“Рефреймінг” або переосмислене сприйняття. Існують різні способи “перепрограмувати” своє сприйняття. Часто такі методи необхідні, щоб побороти почуття жалю. Серед них – вигідне порівняння і переосмислення причинно-наслідкових зв’язків.

Наприклад:

  • рік тому я не зміг вступити до вузу, але зараз у мене більш вигідна позиція, адже я вже знаю, як буде проходити іспит (вигідне порівняння);
  • рік тому мене звільнили з роботи, але це дало мені можливість приділити більше часу собі (переосмислення причинно-наслідкових зв’язків).

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-31 08:40:16

     
❗️    ЗБІР НА ПРИЧІП     ❗️
🙏зібрано 69100 грн.🙏
10 грн. теж донат!!!
Продовжуємо збір !!!
🙏🙏🙏Відкриваємо збір на причіп , фаркоп та набір інструментів для хлопців з 15 батальону 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговськогоз , які боронили наш Ніжин , а зараз в гарячій точці…🔥
В скрутну хвилину вони були поряд з нами , і самі скромні по запитам , ніколи лишнього не просять !
Тож просимо допомоги закрити збір ! Ціль 85000 грн.
5168745125837630