Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Прокуратура відреагувала на незаконну передачу земель історико-культурного призначення: подробиці

Завдяки активній позиції прокурора виконано рішення Господарського суду Чернігівської області, яким задоволено позов прокурора про визнання незаконним рішення сесії сільської ради, скасування рішення про державну реєстрацію та припинення права власності на земельні ділянки площею понад 3 га та оціночною вартістю понад 14 млн. грн., на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення – курганна група-ІV, І-ІІ тис. до н.е.

Підставою для вжиття заходів прокурорського реагування стало те, що сільською радою прийнято рішення про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, у тому числі і на спірні земельні ділянки, та передано у комунальну власність земельні ділянки державної власності історико-культурного призначення, які можуть знаходитись лише у власності держави.

У ході судового провадження прокурором доведено, що такі дії відповідача суперечать вимогам земельного законодавства, порушують виключне право власності держави на земельні ділянки історико-культурного призначення, створюють реальні ризики пошкодження (знищення) частини археологічної спадщини у результаті беззастережної передачі ділянки місцевій громаді для сільськогосподарського виробництва.

Як наслідок, наразі державну реєстрацію права комунальної власності за сільською радою скасовано, відомості про що 02.05.2023 внесено в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

 

За інформацією Ніжинської окружної прокуратури

Фото ілюстроване

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

Джерело: mynizhyn.com
2023-05-12 16:35:23