Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Преображення Господнє: що за свято, його суть та історія

Преображення Господнє – важливе для православних християн свято. У 2023 році воно все ще відзначається 19 серпня разом із Яблучним спасом, але наступного року зсунеться. Свято стосується кожного з нас, адже тільки в спробах стати кращою версією себе відбувається преображення.

Що таке Преображення Господнє і в чому його сенс

Преображення Господнє – це подія, під час якої Ісус вказав на своє божество і зміцнив віру своїх учнів. Він підтвердив, що його місія – врятувати світ, і є справжнім Месією, на якого чекали євреї.

Коли відбулося Преображення Господнє

І хоча точна дата не описується в стародавніх рукописах, Преображення Господнє на горі Фавор відбулося через шість місяців після хрещення Ісуса.

Як відбулося Преображення Господнє

У Євангелії ця подія описується як явлення величі Ісуса Христа перед трьома учнями, які молилися на горі Фавор. Він заздалегідь покликав своїх послідовників і розповів про свою смерть і подальше преображення.

Вони впевнилися, що він справді Бог – учні навіть хотіли збудувати на горі курган, але Ісус заявив, що вони мають продовжити поширювати віру в нього.

Як у народі називають Преображення Господнє

Свято має кілька назв. Приміром, наші пращури називали подію Яблучним Спасом, адже саме цього дня прийнято святити садові фрукти. З давніх часів яблука вважаються символом життя. Також Преображення Господнє вказує на кінець літа і прихід осені.

Утім, багато хто не здогадується для чого потрібно святити яблука на Яблучний Спас. Традиція також пов’язана із загадуванням бажання і піднесенням нового врожаю Богу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-19 08:01:26