Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Нідерланди і Данія зобов’язуються передати Україні літаки F-16 – Рютте

Фото: Офіс президента

Нідерланди та Данія зобов’язуються передати Україні багатоцільові винищувачі F-16. Про це повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Він зазначив, що зараз проходить мовне навчання українських пілотів, військові тренування на F-16 розпочнуться незабаром.

– Щодо термінів – зараз відбувається навчання мовне і у майбутньому, коли розпочнеться військове навчання, воно перейде до Румунії. Це буде робитися дуже швидко, якомога скоріше для того, щоб передати літаки в Україну. Тим часом ми повинні працювати над інфраструктурою, щоб ці літаки могли злетіти та сісти безпечно в Україні, – сказав він під час пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Рютте наголосив, що для постачань літаків F-16 в Україну “дуже важливо навчити пілотів, а також щоб були виконані інфраструктурні умови”.

– F-16 не зможе допомогти негайно військовим зусиллям, але це буде частиною оборонної системи України. Ми хочемо, щоб вони закінчили військове навчання якомога швидше. Ми хочемо, щоб вони прийняли в експлуатацію якомога швидше, тобто не наступного місяця, це неможливо, але незабаром, – сказав глава нідерландського уряду.

Президент Володимир Зеленський не сказав, скільки пілотів є в Україні, оскільки хоче, щоб “для Росії це було сюрпризом”.

– У будь-якому разі, ми маємо політичне рішення, ми знаємо, скільки літаків ми зможемо використати у майбутньому. Також слід підготувати інфраструктуру для літаків. Зараз наші військові будуть над цим працювати, і я думаю, що ми отримаємо ці відповіді незабаром, – зазначив він.

Раніше Зеленський повідомив, що Нідерланди нададуть Україні 42 винищувачі F-16.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-20 16:47:01