Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Не тільки холера: небезпечний мул і забруднена вода загрожують населенню півдня України

Моніторингові групи в районах підтоплення після підриву росіянами Каховської ГЕС щодня інформують про реальну ситуацію. Вода потроху сходить, оголюючи непривабливу картину: вкриті важким смердючим мулом поля, забруднену каламутну воду з шаром мертвої риби…

Підвищення температури і палюче сонце можуть спричинити тепер непередбачувані біди для населення, яке тут мешкає.

В інтерв’ю, яке дав Головний санітарний лікар України Ігор Кузін виданню NV, мова йшла саме про це – про ризик епідемій інфекційних хвороб, про холеру і про протиепідемічні заходи, які зараз вживаються щоб мінімізувати наслідки страшного лиха.

Нагадаємо, з моменту підриву росіянами греблі Каховської ГЕС минуло три тижні.

Щодо холери, яка найбільше лякає людей, Ігор Кузін наголосив, що це захворювання, безумовно, становитиме загрозу впродовж усього літнього періоду.

Не всі знають, але Україна є ендемічною країною по холері. Тобто, у нас є певні території, де вона може виникати за умови підвищення температури і вологості.

До таких потенційно небезпечних щодо холери регіонів належать Одеська, Миколаївська, Херсонська області, Крим.

– Наразі працює щонайменше 37 точок моніторингу лише по Миколаївській, Херсонській та Одеській областях, щоб відстежувати всі наявні зони ризику як у річковій, так і у морської води, – каже Кузін.

Холероподібний вібріон, який виявили, на відміну від холерного, не викликає холеру, він може спричинювати поодинокі розлади кишкового тракту, які не передаються від людини до людини і не становлять загрози епідемічного поширення.

Головний санітарний лікар наголошує, що основний ризик полягає в тому, що холера в навколишньому середовищі мешкає у придонному мулі.

Коли відбулося перемішування великої маси води, це, зокрема, призвело й до того, що холероподібний вібріон та інші патогенні мікроорганізми поширились і перебувають у навколишньому середовищі.

Система охорони здоров’я України, враховуючи, що холера поширюється, якщо немає доступу до чистої питної води, задіяла відповідні важелі.  До населених пунктів як Миколаївської, так і Херсонської областей зараз доставляють питну воду.

Окрім холери, у мережах говорять про розповсюдження екзотичної лихоманки Західного Нілу, лихоманки Денге, малярії…

– Ми дійсно спостерігаємо збільшення кількості випадків лихоманки Західного Нілу, – говорить Кузін.

На його переконання,  це може бути пов’язано з тим, що Дніпро повертається в своє історичне русло, формуються лимани, заводі зі стоячою водою, де комарі можуть розмножуватися з більшою інтенсивністю. А всі лихоманки і малярію переносять саме комарі.

Зараз ситуація вивчається.

Через затоплені могильники, сміттєзвалища, кладовища є загроза ще декількох особливо небезпечних інфекцій.

Фахівці говорять, окрім холери, ще про три основні групи інфекцій, які становлять найбільший ризик. Це кишкова група — кишкової паличка, сальмонельоз. Друга група — це особливо небезпечні інфекційні захворювання, такі, як лептоспіроз і туляремія.

Третя група – вірусні інфекції. Зокрема, вірусний гепатит А, поліовірус або ентеровірус.

Проте, не варто лякати населення летальними випадками. Ігор Кузін наголосив, що зараз більша частина інфекційних захворювань піддається ефективній терапії за допомогою антибіотиків.

А от найнебезпечнішим Головний санітарний лікар назвав вірусний гепатит.

Це захворювання може доволі швидко поширитись, а збільшення кількості госпіталізацій призведе до суттєвого перевантаження медичних працівників, які на тих територіях і так небагато.

Джерело: NV

Фото: Софія Богуцька

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-28 17:18:28