Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Наша головна мета – зруйнувати монополію чиновників, – народний депутат Олена Шуляк

На думку народної депутатки Олени Шуляк, влада у великих містах часто не допускає нових інвесторів на будівельний ринок. Тому потрібна реформа містобудування, яка зруйнує звичну монополію чиновників.

Головна мета містобудівної реформи – зруйнувати монополію чиновників на контроль та видачу документів на початок будівництва й введення в експлуатацію.

Про це в інтерв’ю виданню Цензор повідомила голова політичної партії Слуга Народу, народна депутатка Олена Шуляк.

– Щоби зруйнувати монополію, ми даємо можливість працювати і органам місцевого самоврядування, і уповноваженим особам з містобудівного контролю, тобто залишаємо і державний, і приватний контроль. Якщо органи місцевого самоврядування працюють без корупції, захищають кожного інвестора, зустрічають його, як потрібно зустрічати інвестиції, розуміючи, що це гроші, які приходять в громаду, то, звичайно, жоден девелопер і жоден замовник будівництва не буде витрачати кошти і йти працювати з приватною структурою. Він піде до органів місцевого самоврядування, – каже Олена Шуляк.

Представниця парламенту підкреслила, що зараз місцева влада часто робить так, що на ринок не допускаються нові інвестори. Зазвичай, це відбувається в результаті картельної змови разом із забудовниками.

– Утім, якщо місцева влада не пускає на ринок, то завдяки реформі, з’являється вибір. Можна обрати приватну уповноважену особу з містобудівного контролю. У законопроєкті (проєкт №5655) це все чітко прописано. Так вже на ринку працюють приватні нотаріуси, працюють приватні виконавці, працює приватна експертиза, працюють приватні БТІ. Коли чітко прописано, що ти повинен зробити та коли чітко прописана відповідальність, то порушувати законодавство – досить важко, – пояснила співавторка проєкту №5655, депутатка Олена Шуляк.

Раніше повідомлялось, що голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков впевнений: цифровізація сфери будівництва і землекористування, що пропонує проєкт закону №5655, це один із головних елементів антикорупційної стратегії.

Фото: Слуга Народу

Будівництво, Реформа

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-19 15:19:10