Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Минулого літа від спеки в Європі померло понад 61 тис. осіб — дослідження

Експерти в галузі суспільної охорони здоров’я під час дослідження виявили, що 61 672 людини померли від причин, пов’язаних зі спекою, в Європі в період із 30 травня до 4 вересня 2022 року. Рівень смертності був найвищим в Італії, Греції, Іспанії та Португалії.

Щоб визначити, скільки смертей пов’язані саме з температурою, експерти використовували дані та епідеміологічні моделі, згідно з якими літо стало ще смертоноснішим через парникові гази, які спалюють планету.

За словами фахівців, літо минулого року було найспекотнішим у Європі за всю історію спостережень, коли загинула незвично велика кількість людей.

– Є люди, які в будь-якому разі померли б, але ця методологія не враховує їх. Йдеться саме про тих, чию смерть спровокувала висока температура, – заявила дослідниця в галузі клімату та здоров’я Джоан Баллестер.

За словами експертів, лише невелика частка смертей, пов’язаних зі спекою, припадає на тепловий удар. Здебільшого спекотна погода вбиває людей із проблемами зі здоров’ям, такими як хвороби серця і легень.

Дослідження показало, що кожного тижня літа 2022 року середні температури в Європі перевищували базові значення за попередні три десятиліття. Найсильніша спека була з 18 по 24 липня, коли загинуло 11 637 осіб.

Водночас голова дослідницької групи з питань клімату та здоров’я в Бернському університеті Ана Марія Віседо-Кабрера, яка не брала участі в дослідженні, високо оцінила аналіз, але сказала, що справжня кількість загиблих може бути ще вищою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-11 08:54:07