Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

МАГАТЕ запросило додатковий доступ на ЗАЕС, щоб підтвердити відсутність на місці мін або вибухівки

Фото: Факти ICTV

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), присутні на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Україні, останніми днями та тижнями оглядали окремі частини об’єкта, включно з деякими ділянками периметра великого ставу-охолоджувача, а також проводили регулярні обходи території об’єкта, але поки що не помітили жодних видимих ознак мін або вибухових речовин.

Про це в середу, 5 липня, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

За його словами, експерти агентства запросили додатковий доступ, необхідний для підтвердження відсутності мін або вибухових речовин на майданчику. Зокрема, було запрошено доступ на дахи реакторних блоків №3 і №4, а також доступ до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції, додав він.

Генеральний директор Гроссі наголосив на важливості перевірки групою МАГАТЕ всіх частин ЗАЕС для контролю повного дотримання п’яти основних принципів захисту найбільшої в Європі атомної електростанції під час поточного воєнного конфлікту, після протилежних заяв і тверджень останніми днями стосовно воєнної ситуації на майданчику.

– В умовах зростання військової напруженості та активності в регіоні, де розташована ця велика атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевірити факти на місці. Їхній незалежний і об’єктивний звіт допоможе прояснити поточну ситуацію на майданчику, що вкрай важливо в такий момент, коли є непідтверджені заяви і зустрічні звинувачення, – сказав генеральний директор Гроссі.

Також гендиректор агентства додав, що зараз “не можна розслаблятися“, а також він пообіцяв у майбутньому регулярно інформувати про ситуацію на станції.

Як зазначалося раніше, МАГАТЕ відомо про повідомлення, що на території та навколо ЗАЕС було встановлено міни та інші вибухові речовини.

П’ять основних принципів захисту ЗАЕС, які генеральний директор Гроссі встановив 30 травня в Раді Безпеки ООН, свідчать, що не повинно бути нападів з території або на територію станції, і що вона не повинна використовуватися як сховище або база для важких озброєнь – реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, а також танків.

Генеральний директор Гроссі сказав, що група МАГАТЕ не повідомляла про будь-які нещодавні обстріли або вибухи, і додав, що військова присутність окупантів на ЗАЕС залишилася незмінною.

Окремо група МАГАТЕ повідомила, що єдину основну зовнішню зовнішню лінію електропередачі напругою 750 кіловольт (кВ), яка залишилася, було знову під’єднано до ЗАЕС учора вдень, приблизно через 12 годин після того, як її було раптово від’єднано, унаслідок чого станція стала залежати від резервних джерел живлення.

Нагадаємо, на думку аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), Росія, ймовірно, зосереджена на звинуваченні України в безвідповідальних діях навколо ЗАЕС, включно зі створенням умов для можливої атаки під фальшивим прапором.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-05 18:12:26