Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кулеба розповів, хто контролюватиме виконання РНП Україна – НАТО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на переговорах у Вільнюсі звертався до союзників і просив, щоб Річна національна програма (РНП) щодо майбутнього членства у військово-політичному блоці не перетворилася на аналог плану дій щодо членства (ПДЧ).

Про це очільник МЗС наголосив в інтерв’ю ведучому телеканалу ICTV Вадиму Карп’яку.

Міністр висловив упевненість, що такого перетворення не станеться, адже у тексті написано, що це оновлена РНП. Україна працюватиме над тим, щоб цей механізм був максимально гнучким та спрощеним.

У документі йдеться, що міністри закордонних справ будуть регулярно оцінювати прогрес України на шляху до НАТО.

Дмитро Кулеба розповів, у чому досягнення скасування ПДЧ.

— ПДЧ — це громіздкий та багаторічний механізм. Ти в ньому реально тонеш. У 2008 році нам подавали це як інструмент пришвидшення інтеграції. Але насправді ПДЧ – це інструмент уповільнення. Те, що ми його позбулися, — це Слава Богу, — заявив Кулеба.

До кінця року має відбутися зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. У Вільнюсі вже проговорили, які рішення міністри можуть ухвалити на цій зустрічі.

НАТО — це дуже політична інституція, зауважує очільник МЗС. Він не здивується, якщо запрошення стати членом НАТО Україна отримає набагато швидше, ніж ми встигнемо виконати все те, що регламентовано в рамках Річної національної програми.

За словами Кулеби, союзники замість кроку зробили пів кроку у напрямку України, проте тут гарна новина в тому, що залишилось зробити ще пів кроку, а не цілий крок. Тому Україна наполегливо працюватиме далі задля пришвидшення процесу.

Фото: скриншот із відео

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-14 14:05:15