Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

знаходяться в кращих умовах, ніж вдома в РФ

Окупанти, які потрапили в полон українським Збройним силам, в полоні вперше в житті бачать санвузли з теплою, які б знаходились в будівлі. Наразі жоден росіянин не жалівся на умови полону Офісу українського омбудсмана.

Про це в ефірі національного телемарафону Єдині новини розповів уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець.

Лубінця запитали, чи можна порівняти умови, в яких знаходяться російські військовополонені з тим, в яких умовах перебувають українці у полоні в Росії.

– Ми кожного місяця приїжджаємо в табір для військовополонених російської армії. Жодного військовополоненого ми не побачили, хто б скаржився. Не тому, що бояться чи залякані. Ми навіть наодинці спілкуємось і питаємо “Вас тут все влаштовує?”, а вони кажуть “Слухайте, та багато хто знаходиться тут в кращих умовах, ніж він живе вдома в Росії”. Можливо я скажу щось неадекватне, але знаходяться такі, які кажуть, що вперше в житті побачили в будівлі санвузол з теплою водою, – сказав омбудсман.

За його словами, в українців, яких 26 квітня повернули з полону, чудовий моральний стан, втім щодо фізичного стану ситуація набагато гірша.

– Коли всі зрозуміли, що повернулись додому, всі дуже радіють. Всі задоволені тим, що виконана гарна робота. Щодо фізичного і медичного стану, то тут набагато все гірше. На жаль, для всіх нас ми вкотре бачимо, що РФ тримає наших військовополонених в негідних умовах, – сказав Лубінець.

Омбудсман каже, що результат російського полону можна побачити по фото, де українці втрачають десятки кілограмів.

– Деякі сигнали щодо змін в кращу сторону ми бачимо і чуємо, але наразі, я, як омбудсман, вважаю, що це не системні речі, а скоріш поодинокі, – прокоментував він полон в РФ.

Дмитро Лубінець знову розкритикував міжнародні інституції, які б мали опікуватись українськими полоненими. За його словами, вони розпитували українців про представників Червоного Хреста, втім жодний з військовополонених українців не бачив представників МКЧХ.

– На сьогодні ми звільнили 2279 осіб і на даний час я не знайшов хоч одного українця чи українку, хто сказав би, що “так, я в полоні бачив чи чув, що приїжджають представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, – сказав він.

Нагадаємо, 26 квітня відбувся обмін полоненими, в рамках якого Україна повернула 44 осіб, двоє з яких цивільні, а інші – військові, які свого часу боронили Херсонщину, Маріуполь і Азовсталь.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-26 21:50:59