Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Експерт пояснив, як касетні боєприпаси допоможуть ЗСУ у контрнаступі

Фото: Генштаб ЗСУ

Одним із ефективних способів використання касетних боєприпасів Україною може бути підрив російських мінних полів. 

Про це військовий аналітик Шон Белл розповів в інтервью британському телеканалу Sky News.

– Попри те, що Захід надав понад 98% озброєнь, які Україна запитувала перед початком весняного наступу, перший місяць наступу йде не так швидко, як очікувалося. Україні потрібно набрати обертів, якщо вона хоче звільнити значні частини окупованої території, і ризикує втратити ініціативу, оскільки її сили загрузнуть, намагаючись зламати російську оборонну лінію, – сказав він.

На думку експерта основним викликом для ЗСУ є ​​розгалужена російська система окопів і мінне поле, яке стоїть між українськими силами та проривом, і хоча українська піхота могла б подолати ці перешкоди, це займе значний час і спричинить дуже великі втрати.

– Час не є товаром у великій кількості, і хоча касетні боєприпаси є дуже суперечливим, альтернативної зброї в найближчій перспективі не так багато, – зазначив Белл. 

Ні США, ні Україна не заявили, як саме вони мають намір використовувати надані США 155-мм касетні артилерійські снаряди.

Але президент Байден визнав, що це було дуже важке рішення, яке не сприйме переважна більшість членів НАТО, які підписали заборону на використання касетних боєприпасів.

Російські мінні поля є серйозною проблемою як для танків, так і для піхоти. Касетні боєприпаси є зональною зброєю, і кожен снаряд містить до 88 окремих бомб, тому, якби вони були доставлені щільною схемою доставлення, вони могли б бути ефективними для підриву мін. 

– Таким чином, касетні боєприпаси можуть стати дуже ефективним способом підриву коридору через мінні поля, що дозволить українським силам отримати вирішальний імпульс, – зауважив експерт. 

Військовий аналітик наголосив, що загроза нерозірваних боєприпасів стане довгостроковою проблемою для вирішення Зеленським. Україна нестиме ризик і більшим завданням після перемоги буде очищення українських земель від російських мін, тому робота з розмінування буде необхідною незалежно від того, використовує Україна касетні боєприпаси чи ні.

Війна в Україні, касетні боєприпаси

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-09 17:21:39