Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Для Бундесверу та України: Берлін витратить €20 млрд на боєприпаси через їх дефіцит

Уряд Німеччини збирається виділити €20 млрд на закупівлю артилерійських боєприпасів до 2031 року, щоб перекрити їхній дефіцит у німецькій армії.

Про це міністр оборони ФРН Борис Пісторіус повідомив в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel.

Він назвав стабільні закупівлі боєприпасів для армії Німеччини своїм “головним пріоритетом”.

– Без боєприпасів навіть найсучасніші системи озброєння не приносять користі, навіть якщо вони готові до застосування на полігонах… До 2031 року ми повинні і хочемо інвестувати понад €20 млрд у боєприпаси, – наголосив Пісторіус.

Видання пояснює, що в Бундесвері брак артилерійських боєприпасів “був нормою” протягом багатьох років. Наразі у німецьких військах є значна кількість готових до застосування артилерійських систем PzH 2000, з яких 14 отримала Україна в пакетах військової допомоги.

Однак снарядів для цих систем настільки недостатньо, що німецьким артилеристам рідко дозволяють проводити навчання з бойовими стрільбами. У більшості випадків вони використовують навчальні боєприпаси для тренувань.

Тривалий час ця нестача не викликала занепокоєння посадовців Міноборони ФРН. Політики не вірили в можливість нової війни у Європі та економили на армії.

Однак після повномасштабного вторгнення РФ в Україну недостатня кількість артилерійських боєприпасів виявилася гострою проблемою.

Як зазначає видання, якби склади боєприпасів були краще укомплектовані, федеральний уряд Німеччини міг би запропонувати Україні значно більше снарядів, яких вона так гостро потребує.

Проблема з боєприпасами: чому виникла та що далі

Spiegel уточнює, що є низка причин дефіциту боєприпасів у Бундесверу. Одна з ключових – недостатня закупівля снарядів протягом останніх років. Контракти з виробниками озброєнь, як-от Rheinmetall та Diehl, не були повністю реалізовані.

І навіть після початку повномасштабної війни в Україні закупівлі не зрушили з мертвої точки.

Берлін намагався тримати в секреті точну кількість артилерійських снарядів на складах. Однак кілька тижнів тому з’явилася інформація, що в армії ФРН є лише близько 20 тис. 155-міліметрових снарядів.

Це викликало резонанс, оскільки за нормами НАТО в Бундесвері має бути достатньо боєприпасів, щоби артилеристи могли протриматися в інтенсивних боях протягом 30 днів. Для цього ФРН потрібно не менше 230 тис. снарядів. І хоч офіційно це правило не діятиме до 2031 року, проблема залишається.

У червні, через майже 16 місяців після початку повномасштабної війни в Україні, Бундестаг затвердив кілька багатомільярдних рамкових контрактів на артилерійські й танкові боєприпаси. Вони призначені для постачання як у німецьку армію, так і українським Збройним силам.

Перші партії по 20 тис. снарядів очікуються цього і наступного року.

Як наголошує видання, цього поки що недостатньо, оскільки Німеччина не може поставити Україні стільки снарядів, скільки ЗСУ використовують на фронті. Однак у компанії Rheinmetall обіцяють збільшити річний обсяг виробництва боєприпасів до 600 тис. штук.

Згідно з рамковими угодами, і Rheinmetall, і збройова компанія Diehl постачатимуть боєприпаси Бундесверу. А політики мають вирішити, яка частина дістанеться Україні.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус пообіцяв, що наша країна також отримає партії нових боєприпасів.

– Ми хочемо працювати разом, щоб українські солдати, що хоробро б’ються, отримали боєприпаси, необхідні їм для захисту та звільнення своєї країни, – заявив Пісторіус.

Нещодавно з’явилася інформація, що концерн Rheinmetall вже найближчим часом передасть Збройним силам України 35-міліметрові боєприпаси для зенітних танків Gepard, які постачає Німеччина.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-24 18:14:20