Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

День Героїв: що це за свято і як відзначають в Україні

День Героїв – це щорічне свято в Україні, яке припадає на 23 травня. Його історія бере свій початок 1941 року, і дата тісно пов’язана з нашими захисниками, які беруть зброю в руки.

Що це за свято

День Героїв встановили ще 1941 року під час другого зібрання ОУН. Обрали 23 травня не випадково – саме цього дня в Роттердамі вбили військового та політичного діяча Євгена Коновальця. Щоправда, свято ще до незалежності України відзначали підпільно, і вже 1992 року стало відомим багатьом. Після початку повномасштабного вторгнення цього дня також вшановують пам’ять загиблих воїнів.

Як відзначають свято в Україні

День Героїв на території нашої країни не є офіційним святом. Щоправда, з 2014 воно стало поширюватися по всій Україні, і в містах проводяться культурні заходи.

Найактивніше свято відзначали на Заході України, але з 2014 року тенденція торкнулася центральних і східних регіонів.

Традиційно, у Києві на День Героїв проводять панахиду і покладання квітів біля меморіалу Героям Небесної сотні, а також урочисто вшановують борців за Незалежність України біля Стіни пам’яті Михайлівського собору.

Травень також буде багатим і на інші свята, зокрема й на церковні. Приміром, уже на 22 травня відзначається День Святителя Миколая, а 25 травня – Вознесіння Господнє. Серед державних свят також будуть День праці та День перемоги, але без вихідних через воєнний стан. Ознайомитися з повним календарем свят травня 2023 року можна на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-23 10:59:43