Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В української чемпіонки світу з важкої атлетики виявили допінг: чим це загрожує для збірної

З моменту завершення Олімпіади-2020 у Токіо трьох українських спортсменів, які виступають у важкій атлетиці, спіймали на допінгу. Є побоювання, що у Парижі-2024 українці не зможуть виступити у цій дисципліні.

Видання Inside the Games повідомило, що допінг виявили у чемпіонки світу-2021 у вазі до 81 кг Аліни Марущак. Вона була заявлена на Євро-2023 у Вірменії, але не брала участі.

У пробі Марущак виявили діуретик гідрохлоротіазид, після чого її тимчасово відсторонили. За інформацією видання, Федерація важкої атлетики України вже проінформована про цей позитивний допінг-тест атлетки.

Аліна Марущак – третій представник України, хто отримав позитивний допінг-тест. Заборонені речовини раніше виявили у Руслана Кожакіна та Богдана Тараненка. Усі три справи ще відкриті, то ж спортсмени ще можуть їх оскаржити та спробувати довести свою невинуватість.

Чим це загрожує для збірної?

Якщо їх дискваліфікують на стандартний термін у чотири роки, Україна у важкій атлетиці залишиться поза межами Олімпійських ігор.

Згідно з правилами кваліфікації Міжнародної важкоатлетичної федерації IWF, якщо три або більше порушень антидопінгових правил будуть скоєні “спортсменом або іншою особою, пов’язаною з федерацією-членом” у період з 23 липня 2021 року до 25 липня 2024 року до збірної будуть застосовані санкції. Незалежна комісія IWF може відкликати частину або всі шість квотних місць країни – три для чоловіків і три для жінок.

Станом на кінець квітня 2023 року, за позиціями в олімпійському відбірковому рейтингу Україна може отримати дві квоти у важкій атлетиці, обидві — у жінок.

На літній Олімпіаді-2020 у Токіо Україна вже мала обмеження за кількістю спортсменів у важкій атлетиці. Тоді Україну представляли дві важкоатлетки.

Джерело: Inside the Games

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-29 15:07:52