Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Вірус папіломи людини (ВПЛ): де, як та скільки у Ніжині коштуватиме зробити вакцинацію?

ВПЛ – це одна з найрозповсюдженіших хвороб, які передаються статевим та побутовим шляхом. Цей вірус є вкрай небезпечним, оскільки роками знаходиться у «тихому» режимі, і людина навіть не здогадується, що інфікована.
Журналісти MYNIZHYN з’ясували, чим небезпечний даний вірус для людини, які симптоми викликає та дізнались, де у Ніжині можна зробити щеплення та скільки це буде коштувати.

Що таке ВПЛ?

Вірус папіломи людини є поширеною інфекцією, яка впливає на генітальний тракт. Цей вірус можна зустріти майже у кожного шостого жителя планети. Коли людина заражається цим вірусом, він проникає в епітеліальні клітини та порушує їх процес ділення, що призводить до розвитку різних захворювань. Основні уражені органи цим вірусом – це сечостатева система та аноректальна область.

Приблизно 70% населення є носіями вірусу папіломи людини без клінічних проявів захворювань. Також можливе повторне зараження інфекцією протягом життя, оскільки не всі, хто перехворів на папіломовірусну інфекцію, розвивають стійкість до цього вірусу.

Як можна набути вірус?

Інфікуються даними збудником однаково часто жінки і чоловіки.

Основним шляхом передачі прийнято вважати статевий. Зазвичай ВПЛ заражаються після першого статевого контакту, однак виділяють й інші шляхи передачі інфекції, а саме:

  1. Вертикальний; (під час проходження по родових шляхах жінки інфікованої ВПЛ, новонароджений(а) може заразитися);
  2. Аутоінокуляційний (під час проведення епіляції або гоління);
  3. Контактно-побутовий. (ВПЛ деякий час залишається життєздатним у навколишньому середовищі. Отже, ним можна заразитися після відвідування громадських місць (лазня, спортивний зал, басейн))
  4. Контактний (можливе зараження через ранову поверхню на шкірі або слизових оболонках (рани, забої);
  5. Статевий.

Заразитися вірусною інфекцією може кожен. Щоб своєчасно її діагностувати, потрібно проходити профілактичні огляди у лікаря, для визначення перших симптомів патології.

Основні симптоми вірусу

  1. Генітальні бородавки (гострі кондиломи). Зовні – це сосочкоподобні розростання, які за формою нагадують цвітну капусту або гребінь. Вони мають тілесний або рожевий колір, можуть бути одиничними або множинним. Можуть утворюватися повсюдно, але частіше за все зустрічаються на шкірі та слизовій статевих органів. Утворення характеризуються низьким онкогенним потенціалом. Вони рідко перетворюються в злоякісні новоутворення, зазвичай не заподіюють дискомфорту пацієнту.
  2. Плоскі кондиломи. Мають характерну будову – не виступають над поверхнею слизової оболонки ураженого органу. Такі утворення мають високий онкологічні потенціал, тому вимагають більш ретельної діагностики. Зазвичай розташовуються на слизовій оболонці стінок піхви, уретри, шийки матки. Для діагностики характеру кондиломи потрібне проведення біопсії.
  3. Дисплазія. Характеризується порушенням диференційованої будови тканини. Часто виникає наявність нетипових клітин, які можуть стати причиною розвитку онкологічної патології. Вимагає ретельного спостереження, а при необхідності, хірургічної корекції.

Кожна з форм патології повинна ретельно спостерігатися лікарем. Для зниження ризику розвитку онкологічного процесу, лікарі рекомендують видаляти такі розростання на шкірі та слизових!

Наразі не існує лікування, яке повністю знешкоджує ВПЛ. Найефективнішим підходом до боротьби з вірусом папіломи людини є профілактика. Регулярні огляди у гінеколога або уролога, вакцинація проти деяких типів ВПЛ та використання презервативів можуть допомогти знизити ризик зараження та передачі вірусу.


Де можна зробити обстеження та скільки коштуватиме вакцинація проти ВПЛ у Ніжині?

Обстеження:

Вакцинація: 


Коментар від лікаря

Оксана Чистякова, завідувачка жіночою консультацією (м. Ніжин)

“Вакцинація проти ВПЛ повинна відбуватися у дитячому віці – 12-14 років. Деякі країни Європи практикують щеплення з 9 років, наприклад, Великобританія. Якщо ви з якихось причин невакциновані, то вам варто якомога раніше пройти обстеження та вакцинуватися до початку статевого життя.

Вакцинація від ВПЛж не входить в державний план щеплень. Зазвичай, після обстеження, лікар виписує рецепт, і люди можуть придбати ліки в аптеках та зробити щеплення у лікарні. Або ж можлива вакцинація у приватних клініках”.

 

Джерело: 1; 2; 3.

 

Досліджував Олександр Воронуха

 

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Джерело: mynizhyn.com
2023-06-09 11:45:19