Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Відновили обличчя за допомогою титанових протезів: операція у Львові стала для воїна 69 після поранення

Фахівці Національного реабілітаційного центру Незламні за допомогою титанових пластин провели складну реконструктивну операцію 44-річному Роману Єрмоленку, який у бою втратив ногу та половину обличчя.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомили співробітники Першого медоб’єднання Львова.

– У жовтні поблизу Стельмахівки на Луганщині разом із побратимами воїн 92-ї окремої механізованої бригади потрапив під артобстріл. Із 12 українських захисників вижили лише троє. Один із них – Роман, – пишуть медики.

У критичному стані його доправили до Харкова. Спочатку там, а потім у Києві, лікарі реанімації протягом двох місяців боролися за життя Романа. Ногу доводиться ампутувати.

Загалом Роман переніс 68 операцій на кінцівках і обличчі та 60 переливань крові.

– Найстрашніше, це коли ти усвідомлюєш свій стан і свою безпорадність. Я не хотів, не уявляв своє життя таким, – зізнався Роман.

Лікарям усе ж вдається стабілізувати стан важко пораненого. Після чого його відправили на подальше лікування до Мукачева.

До центру Незламні Роман поступив для протезування ноги та реконструкції обличчя, правої половини якого практично не було: на його місці – вм’ятина через відсутність кісткової основи.

Щелепно-лицьові хірурги виконали складну реконструктивну операцію і встановили індивідуальний багатокомпонентний титановий протез верхньої і нижньої щелепи, скронево-нижнього щелепного суглоба і дна орбіти.

За словами щелепно-лицьового хірурга Олега Ковтуняка, шкіра на протезі успішно прижилася і післяопераційний період проходить без ускладнень. Наразі пацієнт відновлюється. Він їсть. Йому вже легше розмовляти.

Також у Центрі Роман отримав свою першу штучну кінцівку. Тож нині воїн, який має 19-річну доньку та 11-річного сина, докладає багато зусиль, щоб відновити свої побутові навички та якнайшвидше повернутися додому.

Джерело: Перше медоб’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-03 13:31:21