Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Білий дім хоче відновити ядерний договір із Росією – що відомо

Адміністрація Джо Байдена розраховує повернути РФ за стіл переговорів щодо контролю над ядерним озброєнням. На початку цього року країна-агресор призупинила участь у відповідній угоді.

Про це інформує американський телеканал CNN із посиланням на високопоставленого чиновника адміністрації президента США.

Сполучені Штати прагнуть відновити дію Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, а також домовитися про його пролонгацію після завершення терміну дії у 2026 році.

Досі ці зусилля не мали успіху.

У п’ятницю, 2 червня, Білий дім планує поєднати промову радника з нацбезпеки Джейка Саллівана з рішенням про приховування інформації від РФ, яка мала б бути надана в рамках ядерної угоди.

– Ми сподіваємося, що в сукупності така комунікація, яку ми здійснюємо через цю промову, контрзаходи та будь-які потенційні подальші дії на двосторонньому рівні, призведуть до дискусії. Звичайно, для танго потрібні двоє, – наголосив представник адміністрації.

Чиновник додав, що Вашингтон готовий вести переговори з РФ про контроль за ядерною зброєю без попередніх умов.

Що відомо про вихід РФ із договору

У лютому цього року російський диктатор Володимир Путін оголосив, що РФ припиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Договір New START було укладено між США та Росією у квітні 2010 року в Празі. Він набув чинності 5 лютого 2011 року, а в 2021-му сторони домовилися про продовження дії документа до початку лютого 2026 року.

Договір передбачає взаємне скорочення арсеналів стратегічних ядерних озброєнь (міжконтинентальної ядерної зброї) країнами-підписантами. Сполучені Штати мали проводити інспекції ядерних об’єктів на території РФ та навпаки. Останнім часом Москва блокувала такі перевірки та не дотримувалася умов договору.

У травні РФ оголосила про плани розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі. Москва планує завершити будівництво спеціального сховища для неї до кінця липня.

Днями Сполучені Штати оголосили про контрзаходи у відповідь на порушення Росією Договору New START. Вони передбачають відмову США від сповіщень про місцезнаходження ракет і пускових установок, які підпадають під дію договору. Крім того, США не сприятимуть інспекціям представників РФ та не передаватимуть Росії інформацію про запуски американських міжконтинентальних балістичних ракет і балістичних ракет підводних човнів.

Водночас Державний департамент США висловив готовність скасувати ці заходи, якщо РФ повернеться до виконання умов договору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-02 18:34:13