Новини Чернігова

У скільки чернігівцям обійдеться приготування традиційного борщу

У скільки чернігівцям обійдеться приготування традиційного борщу

Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс Біг-Мака для оцінки реальної інфляції», – зазначає фахівець.

Найпростіший рецепт борщу такий: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів.

До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн. за кілограм, або 60 грн. за 600 гр., буряк – 5,4 грн. за кілограм, або 2,7 грн. за 500 гр., картопля – 5,8 грн. за кілограм, або 2,9 грн. за 500 гр., капуста – 4,2 грн. за кілограм, або 1,3 грн. за 300 гр., морква – 6,4 грн. за кілограм, або 1,3 грн. за 200 гр., цибуля – 5 грн. за кілограм, або 1 грн. за 200 гр., сметана – 47,5 грн. за кілограм, або 11,9 грн. за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними на 10 січня українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн., або на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Джерело ВИСОКИЙ ВАЛ
05.12.2017

Схожі статті

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Facebook