Місто і регіон

Ніжинців попереджають бути обережними під час вживання грибів

Ніжинців попереджають бути обережними під час вживання грибів

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

До смертельно отруйних грибів належать:

– бліда поганка (мухомор зелений);

– опеньок сірчано-жовтий;

– волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів належать:

– мухомор білий;

– мухомор червоний;

– мухомор пантерний.

До отруйних грибів належать:

– опеньок цегляно-червоний, несправжній;

– печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА,  ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ

ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

–  збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

–  гриби, у яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо Ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці. Вони – свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не куштуйте сирих грибів, у яких Ви сумніваєтесь;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриб: відварити або посмажити чи законсервувати;

– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості. Якщо за ніч чи за день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

–  вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Джерело: nizhyn.pravdatut

Джерело: Уездные новости
12.07.2018

ПОДІЛИТИСЬ НОВИНОЮ: