Місто і регіон

Будьте уважні! Ніколи не купуйте сир, якщо побачите ЦЕ на упаковці! | Ніжин

У магазинах зараз продається величезна кількість всіляких сирів, а в великих супермаркетах асортимент видів і сортів перевищує сотні найменувань! Всі вони відрізняються не тільки смаковими характеристиками, але і складом.

Щоб здешевити вартість кінцевого продукту, багато виробників роблять сири на основі рослинних жирів, які при частому вживанні можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Як же відрізнити сирний продукт від справжнього сиру? Давайте спочатку розглянемо, в чому їх принципова відмінність.

Сир і сирний продукт … У чому ж різниця?

Всього лише в інгредієнтах, що входять до складу. Продукт під назвою «СИР» може містити тільки молоко, сичужний фермент або його штучні аналоги, кисломолочну закваску, сіль, хлористий кальцій для поліпшення згортання. Все це легко засвоюється і перетравлюється в шлунку, ось чому сир безцінний для людського організму.

Сирний продукт такими корисними властивостями не володіє, так як він лише зовні і на смак нагадує сир, а в реальності ж являє собою щось зовсім інше. Справжнього молока в ньому не більше 20%, а все інше – жир і білок немолочного походження. Як правило, виробники такої продукції використовують у виробництві дешеве кокосове або пальмове масло. Здавалося б, нічого страшного, адже рослинні масла корисні для здоров’я. Дивлячись які. Так, в разі пальмових, ріпакового і кокосових масел, що містять насичені жири, вони навіть небезпечні для людського організму. Ці масла перетворюються в трансізомерні або трансгенні жири і викликають згодом серцево-судинні захворювання, холецистит, ожиріння, атеросклероз, судинний тромбоз і т.д.

Як відрізнити сир від сирного продукту

По-перше, слід уважно вивчати маркування (в складі продукту не повинно бути ніяких рослинних жирів, ні пальмової, ні кокосової, тільки молочний жир).

По-друге, звертати увагу на вартість продукту (рослинні масла дуже дешеві, що дозволяє виробникові запропонувати кінцевому споживачеві привабливу ціну на сир; відсоток цих масел може бути різний, від невеликої добавки до майже повної заміни молочного жиру). В Європейських країнах також можна знайти в магазинах економ-класу подібні продукти, проте відсоток рослинних жирів у складі дуже невеликий.

По-третє, у випадку з розфасованим і загорнутим в плівку сиром, які не мають етикетки, дізнатися про склад продукту неможливо, залишається сподіватися на власний досвід та інтуїцію. Натисніть на сир пальцями: якщо з сиру буде витікати рідина, тоді швидше за все продукт має в складі рослинні жири.

По-четверте, забарвлення сиру повинна бути природного відтінку і рівномірна. Занадто жовтий сир містить в складі штучні барвники.

По-п’яте, зверніть увагу на розмір і форму сирних вічок. У натурального сиру вони правильної форми з гладкими краями, рівномірно розподілені по всій поверхні сиру. Великі очі в середині сирного кола і дрібні у країв – вірна ознака підробки.

По-шосте, скоринка повинна бути без тріщин і нальоту, які свідчать про неправильне зберігання і низьку якість.

Якісному сиру притаманний рівномірний малюнок, рівномірна структура, рівні симетричні дірочки. Якщо ви – любитель пармезану і інших подібних сортів, слід звертати увагу на ціну і репутацію виробника. В інших випадках вам допоможе наш тест.

Тест на якість сиру

Візьміть скибочку придбаного сиру кімнатної температури і акуратно зігніть його під прямим кутом. Сир не повинен тріснути на місці вигину! Буде правильним відмовитися від пухкого сиру, який легко кришиться і мнеться. Швидше за все, перед вами пальмова олія, змішане з сухим молоком і барвниками.

Будьте пильні і вживайте тільки корисні продукти!

Джерело: vrutmilife.com

Джерело: Нежатин
31.08.2017
[metaslider id=71402]

Схожі статті

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перегляньте також.

Close
Close